Politie mag oude uzi's eindelijk vervangen

De politie mag nieuwe zware wapens kopen om stokoude toestellen zoals de uzi-machinepistolen te vervangen. Die historische inhaaloperatie kan tot 12 miljoen euro kosten, schrijft De Tijd. 

Door geldgebrek gebruikt de politie nog op tal van plaatsen uzi's, die nog werden aangekocht door de in 2001 ontbonden Rijkswacht. Het grootste gevaar is dat veel politiemensen niet weten hoe die wapens werken, aldus De Tijd.

4.425 wapens
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beloofde de politiebonden werk te maken van een nieuw collectief wapen (een wapen dat op naam van een politie-eenheid staat) na de aanslag op twee politiemensen in Charleroi deze zomer. "Uit een eerste studie blijkt dat ongeveer 4.425 wapens nodig zijn om voor alle eenheden van de federale politie een collectief wapen te voorzien", zegt hij.

Er volgt een openbare aanbesteding en verschillende politiediensten, ook lokale politiekorpsen, mogen bij die centrale aankoop door de federale politie aansluiten. "Uit de gegevens blijkt dat de prijs per wapen kan variëren van 1.500 tot 2.700 euro, exclusief btw. Dat geeft ons een zeer ruime vork van ruim 6,6 tot 11,9 miljoen euro", klinkt het.