Gijzelnemer Vorst wou terug naar cel

Nourredine Ouartassi, de 25-jarige man die gisteravond een 30-tal personen heeft gegijzeld in een Carrefour-warenhuis in Vorst, had zich eerder die dag gemeld bij de politie met de vraag om terug te keren naar de gevangenis. Dat meldt het Brusselse parket.

De man was voorwaardelijk vrij na een eerdere veroordeling en er was op dat moment geen reden om hem op te pakken, aldus het parket. Ouartassi, van wie geweten is dat hij ook met psychische problemen kampt, wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het parket vraagt dat hij onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst. "We kunnen niet zomaar mensen opsluiten, ook al vragen ze het zelf, wat op z'n minst ongebruikelijk is", zegt Ine Van Wymersch van het parket in Brussel. "Op basis van de elementen in ons dossier werd die man ook weer in vrijheid gesteld in de loop van de namiddag en helaas hadden we 's avonds redenen genoeg om vandaag bij de onderzoeksrechter een aanhoudingsmandaat te vragen", klinkt het.

Geen gewonden
"De man gaf zich al na een uur over en er vielen geen gewonden", bevestigt de burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels aan VTM NIEUWS.

De man is de zoon van Ahmed Ouartassi (PS), de schepen van Sport en Naschoolse activiteiten. Die deed gisteravond een verklaring tijdens de gemeenteraad. Hij sprak zijn diepe ontsteltenis uit over de daden van een van zijn vier kinderen, die volgens hem al jaren lijdt aan "psychologische problemen", aldus de burgemeester, die geen verdere commentaar gaf over de zaak.

Opgepakt
Het zou gaan om een uit de hand gelopen overval. De speciale eenheden van de politie kwamen snel ter plaatse. "De man is zelf naar buiten gestapt met zijn handen in de lucht", vertelt Marie Verbeke van de politie. "De politie heeft hem dan kunnen oppakken. Bij de gijzeling vielen geen fysiek gewonden, maar veel mensen zijn natuurlijk zwaar onder de indruk." Een dertigtal mensen werd opgevangen door slachtofferhulp", klinkt het.