Zeldzame maanvis gespot voor kust

Duikers hebben eind vorige maand een zeldzame maanvis gespot voor de Belgische kust. De duikers konden beelden maken van het één meter grote dier. Een maanvis is, naast de rog en de haai, de zwaarste vis ter wereld, de soort weegt eens volwassen al snel 250 tot 1.000 kilogram.

De maanvis zwom aan het zeeoppervlak in de buurt van een scheepswrak. Het dier ziet eruit als een grote, platte schijf en is grijskleurig, vandaar de naam maanvis. De vis lijkt prehistorisch, beweegt zich traag voort en is met slijm bedekt in plaats van met schubben.

“Gewoonlijk duikt de vis dieper dan 200 meter om voedsel te zoeken”, vertelt Jan Seys, marinebioloog bij het Vlaams Instituut voor de Zee.”Maar soms zwemt hij naar het oppervlak om zich te warmen aan de zon. Het zou ook kunnen dat deze maanvis aan het oppervlak kwam omdat hij zijn huid wou reinigen. De huid van de vis zit vol parasieten die hij laat wegpikken door vogels.”

Zeer zeldzaam
De vis heeft weinig tot geen natuurlijke vijanden, maar wordt bedreigd door warrelnetten, een specifieke soort visnet waarin hij verstrikt raakt. Ook aanvaringen met schepen en  plastic zwerfvuil dat ze verkeerdelijk als kwallen aanzien en oppeuzelen worden de maanvissen vaak fataal.

“Eén à twee keer per jaar wordt in België melding gemaakt van een maanvis”, vertelt Seys. “Maar dan gaat het om dode vissen die aanspoelen, het is uniek dat een levende vis in onze wateren wordt gespot.”

Foto: archief