15 huiszoekingen in terreuronderzoek

De politie heeft vanochtend vijftien huiszoekingen gedaan in Oost-Vlaanderen en Antwerpen in het kader van een terrorismedossier. In totaal werden vijftien personen opgepakt voor het financieren en ronselen van Syriëstrijders. Vier personen moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dat meldt het federaal parket. 

De huiszoekingen vonden plaats in Gent, Deinze en Antwerpen. Er werden geen wapens of explosieven gevonden. In totaal nam de politie 15 personen mee voor verhoor, vier van hen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Wie is Hicham Chaib?
De groep zou afhangen van Hicham Chaib, een belangrijke man in de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Hij is enkele jaren geleden naar Syrië vertrokken en is nu het hoofd van de religieuze politie van IS. Zij kijken na of iedereen de sharia naleeft en straft hen die dat niet doen op een gruwelijke manier. Voor hij naar Syrië vertrok was hij de rechterhand van Fouad Belkacem, het hoofd van Sharia4Belgium. Hij werd op het proces in ons land veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar op dat moment was hij er al in geslaagd om het land te ontvluchten.

"Ze worden ervan verdacht leden te zijn van een terreurgroep, die zich vooral bezighoudt met het ronselen van Syriëstrijders en ook geld voorzag om die strijders naar Syrië te laten gaan. Er zijn geen wapens en geen explosieven gevonden, ze waren dus geen aanslag aan het plannen." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck.

Er is geen link met de aanslagen van 22 maart in Brussel.