Internettips: "wachtwoord is als een slipje"

Child Focus en Proximus organiseren vandaag weer ‘Internet: Safe & Fun’. Al zes jaar gaan Proximus-vrijwilligers twee keer per jaar langs in scholen om leerlingen les te geven over veilig internetgebruik. De vrijwilligers werden gecoacht en opgeleid door Child Focus, vandaag gaan ze langs in 135 scholen.

Kinderen beleven hun jeugd voor een groot deel online, ze brengen gemiddeld twaalf uur per week op internet door, daarom is het belangrijk om dat internetgebruik zo veilig mogelijk te maken. Maar hoe kan je daar als ouder bij helpen?

 1. De Slipjesregel
  Ga om met je wachtwoord alsof het een slipje of een tandenborstel is. Deel het met niemand en verander het regelmatig. “Kinderen gaan hier nog steeds nonchalant mee om”, vertelt Proximus-vrijwilliger Lut Asselberghs aan VTM NIEUWS. “Als test vraag ik in de klas altijd of ik het wachtwoord van iemand mag gebruiken als voorbeeld, er is altijd wel een leerling die mij dat zomaar geeft.” Laat je kind hun wachtwoord ook testen op deze site. 


 2. Ken ik de persoon met wie ik chat ook echt?
  Hamer er bij je kind op dat het enkel chat met kinderen of personen die hij/zij ook in het echte leven kent. Iets wat niet evident is nu kinderen steeds vaker communiceren tijdens het gamen. “Chatten en communiceren met andere gamers die je kind niet kent, is geen probleem zo lang de conversatie neutraal blijft en toegespitst is op het spel zelf”, vertelt Asselberghs. “Maak je kind duidelijk dat het geen persoonlijke informatie mag delen.


 3. De Omaregel
  “Sexting, het fenomeen waarbij  iemand pikante tekstjes of beelden uitwisselt via de smartphone, is een normaal onderdeel van de seksuele ontplooiing van jongeren”, zegt Niels Van Paemel, projectmanager eSafety en Seksuele uitbuiting bij Child Focus.  Maar we mogen de schuld niet alleen bij het slachtoffer leggen. “Waar we vooral op moeten hameren is de verantwoordelijkheid van de ontvanger, maak je kind duidelijk dat hij of zei de sexts niets mag doorsturen of publiek mag maken en dat je vertrouwen niet hoort te beschamen.

 4. Tips voor een door kinderen
  VTM NIEUWS ging langs bij het Heilig Hart Instituut in Heverlee. Klas 6D van juf Cindy kreeg les van een Proximus-vrijwilliger. In het filmpje hieronder geven ze tips om hun eigen internetgebruik, en dat van hun vrienden veiliger te maken.

Zit je nog met vragen over veilig internetten? Contacteer de hulplijn voor een veilig internet van Child Focus op het nummer 116 000 of neem eens een kijkje op de website www.clicksafe.be

Foto: archief