"Politici doen aan steekvlampolitiek"

Politici hebben de laatste tijd met hun onderbuik gereageerd en doen te vaak aan steekvlampolitiek wanneer ze met terreur geconfronteerd worden. Dat zei strafpleiter Walter Damen vandaag in de studio van VTM NIEUWS. Hij kwam er zijn nieuwste boek ‘Dreigingsniveau 4’ voorstellen, waarin essays van verschillende terreurexperten worden gebundeld.

Walter Damen kent u als advocaat van een aantal terreurverdachten, zoals onder meer Fouad Belkacem en Hakim Elouassaki. De strafpleiter stelt morgen officieel zijn nieuw boek ‘Dreigingsniveau 4’ voor, maar hij kwam vandaag al een voorsmaakje geven in de studio van VTM NIEUWS. 

Het boek bundelt essays van acht experten die de terreurdreiging en de aanslagen van de laatste maanden vanuit hun eigen vakgebied bekijken. Volgens Damen moest het boek er komen omdat de laatste maanden altijd zwart-wit over terreur wordt gesproken én dat er in het terreurklimaat soms overhaast politieke beslissingen worden genomen.

Reactie uit onderbuik
Reden? De politici hebben onder de verhoogde terreurdreiging te vaak met hun onderbuik gereageerd, zegt Damen aan VTM NIEUWS. “Er wordt bijvoorbeeld gesproken over het afkondigen van een noodsituatie, waarbij alles is toegelaten zonder externe controle. Dat is een voorstel dat op tafel is gelegd vanwege de terreurdreiging en het is er eentje dat veel te ver gaat."

“Ik zeg niet dat het reageren vanuit de onderbuik altijd verkeerd is, maar er gebeurt iets dramatisch en dan begint men aan steekvlampolitiek te doen. In mijn boek schrijven we daar ook over en zeggen we: bestudeer eerst je onderwerp, neem er dan een genuanceerd standpunt over in en bekijk dan wat je moet doen. Het kan niet de bedoeling zijn om eerst snel te handelen en daar dan later op te moeten terugkomen”, zegt Damen.