Loterij: "Passen werkwijze niet aan"

Een man van 45 tot 50 jaar, woonachtig in het Brusselse, liefhebber van vis en van films met Robert De Niro. Dat is de enige informatie die de Nationale Loterij bekendmaakte over de man die afgelopen week 168 miljoen euro won bij EuroMillions. Toch raakte zijn identiteit al snel bekend en zou hij al naar Duitsland gevlucht zijn om aan de aandacht te ontsnappen. De Nationale Loterij laat weten dat ze hun communicatie niet gaan aanpassen en dat ze zich altijd strikt houden aan de gemaakte afspraken.

Ondanks de weinig specifieke informatie van de Nationale Loterij werd de winnaar toch in een mum van tijd door veel mensen en door verschillende media ‘ontmaskerd’. Een echt huzarenwerk was dat niet: de Loterij maakte bekend dat het winnend lotje gekocht werd in een krantenwinkel in Schaarbeek tijdens een druk bijgewoonde persconferentie, waardoor de zoekregio meteen vernauwd werd. 

Journalisten van de krant Het Laatste Nieuws gingen hun licht opsteken in de Schaarbeekse Avenue Chazal, waar de kersverse multimiljonair zijn winnend lot kocht en ontdekten al snel dat het wellicht om een straatveger gaat bij Bruxelles-Propreté. Hij zou na zijn superwinst ook niet meer op het werk verschenen zijn. Ook de naam en de foto van de man, net als zijn familiale geschiedenis, doken al in enkele kranten op.

Nog kariger met info?
De vraag stelt zich of de Nationale Loterij niet nog kariger had moeten zijn met informatie, bijvoorbeeld door niet te communiceren over het verkooppunt van het winnende lotje. De Nationale Loterij zegt dat ze zich steeds strikt houden aan de afspraken die gemaakt worden met de winnaar.

“De standaardprocedure is volledige anonimiteit en er is geen enkele verplichting om informatie bekend te maken”, klinkt het bij de woordvoerster van de Nationale Loterij Kiki Vervloesem. Alle informatie die wordt bekendgemaakt, zoals bijvoorbeeld het verkooppunt van het winnende lotje, is een keuze van de winnaar zelf. De winnaar heeft dus de volledige vrijheid om te kiezen welke informatie wél en niet wordt prijsgegeven, en de Loterij ziet geen reden om iets aan die communicatie te wijzigen.

Naar Duitsland
De winnaar zou intussen naar Duitsland zijn gevlucht om aan de aandacht te ontkomen. Hij zou sinds zijn winst belaagd worden door mensen die smeken om zijn geld. 

De winnaar is de grootste Belgische EuroMillions-winnaar ooit. Het vorige record stond sinds 9 februari 2007 op naam van een speler uit de regio Tienen en bedroeg 100 miljoen euro. De grootste Europese toppot bedraagt 190 miljoen euro. Dat record wordt gedeeld door een Portugese (2014) en een Britse (2012) winnaar.