Hier houdt politie u extra in de gaten

Het aantal slimme camera’s of ANPR-camera’s is in de laatste vijf jaar meer dan verdrievoudigd. Dat zegt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten aan VTM NIEUWS. In de toekomst zal de politie u trouwens nog meer kunnen volgen, want voor het eerst gaan verschillende politiezones hun netwerk van slimme camera’s op één computerserver zetten.

Door de beelden meteen op een gemeenschappelijke server te zetten, kunnen verschillende politiezones elkaars camerabeelden meteen zien. Nu moeten ze daar nog steeds voor bellen en dat neemt veel tijd in beslag.

200 nieuwe camera's
De primeur is voor de provincie Antwerpen. De gecentraliseerde server kan beelden en data van zowat 200 ANPR-toestellen uit de regio raadplegen en verbinden. De camera's komen in vier politiezones. In de zones Turnhout, Neteland, Voorkempen en Brasschaat. Goed voor 17 gemeentes en steden. En ook de federale politie Antwerpen zal het systeem gebruiken.

Uitbreiding
Volgend jaar stappen nog twaalf steden en gemeentes in de provincie Antwerpen mee in het systeem. Dan komen er dus nog zo'n 400 camera's bij. De server die al de informatie opslaat van de slimme camera's kostte 113.000 euro.

Wat is een slimme camera?
De ANPR-camera's of slimme camera's lezen de nummerplaat van elk voertuig dat op de betreffende locatie passeert en vergelijken de gelezen informatie met de lijsten van het achterliggende computersysteem. Er wordt gewerkt met zogenaamde 'black lists' (bv. lijsten waar de gestolen nummerplaten op voorkomen) en 'white lists' (bv. lijsten waar de voertuigen op vermeld staan die toelating hebben op een bepaalde plaats de autoluwe binnenstad te betreden).

Wanneer een voertuig dat op een 'black list' staat een camera passeert, wordt er een alarmsignaal verstuurd aan de politiemensen in een centrale meldkamer, die de nodige initiatieven kunnen nemen om het voertuig te laten intercepteren.