Patiënten zullen besparingen voelen

De besparing van 100 miljoen euro bij de ziekenhuizen zal hard aankomen bij artsen en patiënten. Dat zegt Peter Degadt van Zorgnet Icuro, het netwerk van zorgorganisaties, aan VTM NIEUWS. “Er zullen meer kosten worden doorgerekend naar de patiënt”, zegt Degadt.

“Als er minder inkomsten binnenkomen door de besparingen, moeten ziekenhuizen deze elders gaan zoeken”, zegt Peter Degadt. Zo kan bijvoorbeeld de bijdrage van de arts verhoogd worden of wordt de patiënt extra toeslagen aangerekend in de toekomst.

Wat ziekenhuizen in de toekomst uitgeven is dus belangrijk. Ziekenhuizen zullen volgens Degadt twee keer nadenken voor ze contracten van hun personeel verlengen of vernieuwen. Drie op de tien ziekenhuizen zitten vandaag al in rode cijfers en met deze maatregel zal dat volgens Degadt evolueren naar zes op tien. Ook de patiënten zullen de besparingen voelen. Mogelijk worden extra erelonen, kamersupplementen of bepaalde toeslagen extra aangerekend aan de patiënt.

Afdelingen sluiten
De besparingen die de regering Michel gepland heeft, zullen meteen zichtbaar zijn. Degadt vreest dat onderbezette afdelingen zoals materniteiten en kinderafdelingen zullen worden gesloten. “In het slechtste geval moeten zelfs hele ziekenhuizen sluiten."

Meer tijd
Degadt zegt dat de sector wil hervormen, maar dat gaat niet op twee maanden. “We willen vooruit, maar hebben echt meer tijd nodig. Diensten met een te lage bezetting moeten sluiten, maar enkel als er een goed alternatief is voorzien.”

Vrijdag zitten de directies van alle Vlaamse ziekenhuizen samen. Degadt hoopt ook ontvangen worden op het kabinet van Volksgezondheid maar dat is nog niet bevestigd.

Geen extra kosten
Volgens Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zal de factuur niet stijgen voor de patiënt. “De patiënt zal een betere en meer kwaliteitsvolle behandeling krijgen. Zieken huizen moeten leren samenwerken vindt De Block. “Het zal een mentaliteitswijziging zijn maar het moet. In andere landen is de hervorming al jaren geleden doorgevoerd en dat moet nu ook in ons land.”