Nieuw ramptoerisme: selfie met slachtoffer

Er duikt een nieuw soort ramptoerisme op: selfies met slachtoffers. Hulpdiensten hebben het er helemaal mee gehad. Gisteren maakte de politie daarom zélf foto's van de selfiemakers bij een ongeval in Zoutleeuw. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “Mensen die zulke foto's maken, hebben een gebrek aan tact en moraliteit.”

Een zwaar ongeval blijkt voor sommige omstaanders de ideale achtergrond voor een selfie. Een 70-jarige man was gisteren met zijn wagen tegen een boom gereden. “Toen we hem uit zijn wagen waren aan het bevrijden, zag ik hoe een van de omstaanders met zijn rug naar mij stond en een foto nam van het slachtoffer toen hij uit het autowrak werd ­gehaald”, zegt majoor Benny Engelbos van de brandweer van Landen. “Je zou denken dat het jongeren waren, maar het ging om volwassen mensen.”

Privacywet
“Ik ben naar hem toegestapt en heb hem op zijn gedrag gewezen. Ik heb ook aan de politie gevraagd om iedereen die dat deed te fotograferen”, zegt Engelbos. De politie ging graag op die vraag in. “Van het ogenblik dat de foto's publiekelijk getoond worden op de sociale media wordt de wet van de privacy overschreden en kan er worden opgetreden”, zegt korpschef Chris Simons van de lokale politiezone LAN. “Onze politiemensen nemen daarom foto's van de mensen die zich in de buurt van de feiten bevinden, zodat we perfect weten wie aanwezig was.”

Niet verboden
De selfie mag dan een extreem voorbeeld zijn, toeschouwers die foto's en filmpjes maken, zijn tegenwoordig een gangbaar fenomeen bij elk ongeval en elke brand. Of het nu getuigt van slechte smaak of niet, het maken van foto's is niet verboden zolang de omstaanders de afgesloten zone respecteren. Wie al rijdend een filmpje of foto maakt van een ongeval, riskeert een boete van 110 euro.

Bekijk ook:

Foto: archief