Hoe veel weet jij over veilig vrijen?

Steeds meer vrouwen laten de traditionele anticonceptiepil links liggen en zoeken hun toevlucht tot natuurlijke anticonceptie. Een A4'tje, een balpen en een thermometer, meer zou je er niet voor nodig hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "Ik heb in al die jaren nog geen enkel accidentje gezien bij wie een opleiding van me kreeg." 

De pil wordt de laatste jaren steeds meer geassocieerd met een lager libido en kans op depressie. Steeds meer vrouwen zoeken daarom hun alternatief in een spiraaltje of een hormonale ring. Maar sommigen kiezen ook voor Natuurlijke Familie Planning (NFP).

Stijging
De methode is gebaseerd op lichamelijke veranderingen tijdens een cyclus, zoals de stijging van de lichaamstemperatuur, vlak na de eisprong. “Vrouwen die elke dag hun temperatuur meten en bijhouden, weten dus perfect wanneer ze in de risicoperiode zitten”, zegt Huguette De Corte, NFP-consulente voor Vlaanderen in Het Nieuwsblad.

NFP-Vlaanderen ziet de interesse in de eerste helft van dit jaar met 2,5 procent stijgen. “Dat lijkt misschien niet veel op papier. Maar in de praktijk is het wel opmerkelijk, aangezien ons cliëntenaantal decennialang stabiel bleef”, zegt De Corte.

Ultrakatholiek
Toch waarschuwt Sensoa dat de methode minder betrouwbaar is en dat ze ook als ultrakatholiek wordt beschouwd. “Ik heb in al die jaren nog geen enkele accidentje gezien bij wie een opleiding van me kreeg”, zegt Huguette De Corte, die al 25 jaar NFP-consulente is in Het Nieuwsblad. "Wie nu met NFP begint doet dat trouwens vooral voor de gezondheid en voor het milieu."

Drie signalen zijn van doorslaggevende betekenis. De veranderingen van de lichaamstemperatuur, het cervixslijm en de baarmoederhals. Als je die correct kan interpreteren, weet je wanneer een zwangerschap mogelijk is en wanneer niet.

Discipline
Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Vlaamse gynaecologenvereniging, gelooft dat de methode nooit helemaal zal doorbreken. “Niet iedere vrouw heeft voldoende discipline om elke dag haar temperatuur te meten en dat nauwgezet bij te houden. Bovendien mogen we de historische waarde van de pil niet vergeten", zegt hij in de krant.

Hoe veel weet jij eigenlijk over veilig vrijen?

Wil je meer weten over alles wat met seks te maken heeft? Surf naar de website of het jongerenplatform van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.