Opa (77) opgepakt voor cocaïnesmokkel

Een 77-jarige man uit Heist-op-den-Berg is gearresteerd op vraag van het Italiaans gerecht. Hij vervoerde drugs voor een grote internationale bende. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man leek volgens buren vooral bezig met de zorg voor zijn hoogbejaarde moeder van 102. "Blijkbaar had hij daarnaast een verborgen agenda", klinkt het.

De man zit sinds eind vorige week in de cel als lid van een internationale drugsbende. De Belgische politie arresteerde hem op basis van een Europees aanhoudingsbevel. Italië vraagt nu zijn uitlevering en in afwachting daarvan blijft de zeventiger in de gevangenis.

Naast onze landgenoot arresteerden Italiaanse, Nederlandse en Spaanse politiediensten in totaal nog twaalf andere verdachten. Ze worden allemaal gelinkt aan grootschalige drughandel, waarbij Italië meestal de eindbestemming was.

Groot netwerk
Het onderzoek startte al in augustus 2014, toen de Brusselse federale politie lucht kreeg van een cocaïnetrafiek tussen de Dominicaanse Republiek en Europa. Die informatie werd internationaal uitgewisseld en beetje per beetje konden de speurders een groot netwerk blootleggen.

De 77-jarige Belg leek volgens buurtbewoners de vriendelijkheid zelf en was bovendien een bekend figuur in de wereld van het veldwielrennen. Zo ving hij buitenlandse wielrenners op die in ons land carrière wilden maken.

Cocaïne verstopt in schilderij
Toch werd hij ook al twee keer veroordeeld voor drugsfeiten. "We hoorden dat hij jaren geleden eens werd opgepakt in Sicilië", vertellen buurtbewoners in Het Laatste Nieuws. "Toen had hij cocaïne verstopt in het kader van een schilderij. Een andere keer liep hij tegen de lamp in het Franse Metz."

Voor de familie van de Belg kwam het nieuws van zijn arrestatie afgelopen weekend als een schok. "Hij zat al twee keer een straf uit, maar we wisten hélemaal niet dat hij nog met dit soort zaken bezig was. Blijkbaar hield hij er toch nog een verborgen agenda op na."

Foto: archief