1 op 5 zelfstandigen krijgt geen lening

Een op de vijf zelfstandigen die een huis willen kopen, krijgt geen woonkrediet van de bank. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. “Wie als jonge ondernemer een zaak heeft in de horeca of de detailhandel, kan ­beter meteen helemaal een kruis maken over zijn plannen”, zegt Isabelle Vermeir van Century 21 Benelux.

Voor jongeren en alleenstaanden is het al langer heel moeilijk om nog een eigen huis te kopen. Daar komt nu een derde probleemgroep bij: de zelfstandigen. Eén op de vijf krijgt geen lening van de bank voor de aankoop van een privéwoning. Vooral jongeren en starters worden getroffen, zo blijkt uit een analyse van Century 21 Benelux.

Kruis over plannen
De vastgoedgroep vergeleek alle verkopen - potentiële, die uiteindelijk niet doorgingen wegens geen lening, en effectieve - die dit jaar gesloten werden in haar netwerk van 182 kantoren. "Wie drie jaar of minder actief is als zelfstandige maakt eigenlijk nauwelijks kans op een woonkrediet”, zegt Isabelle Vermeir, operationeel directeur bij Century 21 Benelux. “Wie als jonge ondernemer een zaak heeft in de horeca of de detailhandel, kan ­beter meteen helemaal een kruis maken over zijn plannen.”

Groter risico
De voornaamste reden die ze te horen krijgen van de banken, is dat ze een groter risico vormen. Een kwart van de 'afgewezen' zelfstandigen in Vlaanderen gaat uit noodzaak tijdelijk de huurmarkt op, of laat de hoop op een ­eigen pand varen. De anderen zoeken een goedkopere locatie.