Zonnepanelen nog nooit zo goedkoop

Zonnepanelen zijn nog nooit zo goedkoop geweest als nu, de prijs is in vijf jaar zowat gehalveerd. Dat komt vooral door de massaproductie in China. Sinds vorig jaar krijg je geen subsidies meer als je zonnepanelen legt, maar omdat ze nu zo goedkoop zijn, heb je de investering toch nog altijd in zeven jaar terugverdiend.

Je verdient zonnepanelen nu even snel terug als vijf jaar geleden zeggen experts. De subsidies zijn wel weggevallen, maar de zonnepanelen zelf zijn gehalveerd in prijs. “Dat komt enerzijds door massaproductie en door massa-import vanuit China”, zegt energie-expert Alex Polfliet. “Ook andere onderdelen van de installatie zijn stelselmatig goedkoper geworden. Men krijgt daar steeds meer ervaring mee en dat doet de prijzen ook dalen.”

Marcel De Schepper kocht net nieuwe panelen: “Door de stijging van de energieprijzen kregen we een maandelijkse afrekening van 300 euro. Toen hebben we beslist om zonnepanelen te leggen op ons dak.” Wie zonnepanelen installeert, moet wel elk jaar nog een aansluitingskost betalen aan de netbeheerder.