84 agenten stapten laatste 5 jaar uit leven

De voorbije vijf jaar pleegden 84 politieagenten zelfmoord. De helft daarvan waren jonger dan veertig jaar oud toen ze overleden. In één op vier van de gevallen gebeurde de zelfdoding met een dienstwapen. Bij de lokale politie werden meer zelfdodingen vastgesteld dan bij de federale. Dat blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken die VTM NIEUWS kon inkijken.

Volgens Kamerlid Franky Demon (CD&V), die de cijfers opvroeg, is het verschil tussen het aantal gevallen bij de lokale en de federale niet onlogisch: “Er zijn meer lokale agenten dan federale”, vertelt hij aan VTM NIEUWS. “We zien bijvoorbeeld ook dat meer zelfdodingen voorkomen in provincies waar veel agenten zijn, zoals Brussel en Antwerpen, terwijl in Limburg de voorbije jaren slechts één geval bekend is”, aldus Demon. Op de redenen van de zelfdoding kon de minister geen antwoord geven omdat dit behoort tot de strikte intimiteit. 

Jonger dan 40
Opvallend is ook dat de helft van het aantal zelfdodingen bij politiepersoneel om mensen gaat jonger dan veertig jaar. Volgens Demon is het niet duidelijk of dit te maken heeft met aspecten als stress en druk die vaak gepaard gaan met een job als agent. “Sinds de terreurdreiging en de aanslagen in Brussel geven agenten aan dat ze op hun tandvlees zitten en het mentaal nog nooit zo zwaar hebben gehad”, vertelt hij. “Wie zijn problemen van het werk meeneemt naar huis loopt het risico dat ook in de thuissituatie spanningen ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat agenten goede begeleiding krijgen en weten waar ze terecht kunnen daarvoor”, aldus Demon.

Stressteams
Agenten kunnen terecht bij de stressteams van de politie, maar lokale zones doen daar steeds minder beroep op. Een stressteam wordt vooral opgeroepen bij incidenten tijdens de dienst, maar ook om hulp te bieden bij psychosociale problemen die verband houden met het werk.

Demon hoopt dat het aantal niet zal toenemen nu agenten sinds de verhoogde terreurdreiging hun dienstwapen mee naar huis mogen nemen. Hij roept minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op hier nogmaals een duidelijke campagne rond te voeren in de zones.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.