Politie traint met dolle schutter

De politie houdt sinds de aanslagen meer terreuroefeningen. Ze traint ook geregeld hoe ze een dolgedraaide schutter moet uitschakelen. Dat kon VTM NIEUWS vanmorgen in Nieuwpoort volgen. Net omdat terroristen ook agenten zelf viseren, moeten ze extra voorbereid zijn.

De oefening vond vandaag plaats in een vakantiecentrum in Nieuwpoort. Na de aanslagen zijn alle inspecteurs beter bewapend, ze dragen ook altijd een kogelwerend vest. De kans op een terroristische aanslag mag dan wel klein zijn, ze moeten er wel altijd rekening mee houden. 

Net omdat terreurniveau drie nog altijd van kracht is, vragen de inspecteurs om hen niet herkenbaar in beeld te brengen. Alleen inspecteur Dimitri heeft daar geen probleem mee. Hij werkt al vijftien jaar bij de politie. Hij merkt dat er nu meer van hen verwacht wordt dan voor de aanslagen, maar hij wil er ook niet constant aan denken.

Sinds de aanslagen gaan nu bij elke oproep minstens twee patrouilles ter plaatse. Een voor het normale werk en de andere om hen te beveiligen. Voor politiezone Westkust zijn voor volgend jaar extra inspecteurs beloofd.