Dirk (43) kreeg 3 jaar terug hersenletsel

Voor de eerste keer vindt een informatieweek plaats over niet-aangeboren hersenletsels. Elk jaar worden in ons land 50.000 mensen getroffen door een hersenletsel, bijvoorbeeld na een zwaar ongeval of door een infarct. Mensen in hun omgeving weten doorgaans niet hoe ze daarmee moeten omgaan, en hoe ze hulp kunnen bieden.

Dirk Schockaert had drie jaar geleden op zijn 40ste een herseninfarct. Sindsdien is zijn volledige linkerkant verlamd en zit hij in een rolstoel. Maar Dirk heeft ook beperkingen die minder duidelijk zijn, en mensen begrijpen dat dikwijls niet. "Ik ben constant vermoeid, makkelijk afgeleid, verlies vaak mij concentratie", vertelt hij aan VTM NIEUWS. "Een gesprek volgen is voor mij bijvoorbeeld heel moeilijk". 

Een kleine moeite
Elk jaar worden 50.000 mensen in Vlaanderen getroffen door een niet-aangeboren hersenletsel. Bijna 15.000 houden er blijvende beperkingen aan over. Dirk krijgt wel veel hulp van familie en vrienden, maar hoopt ook op meer spontane hulp van de gewone man of vrouw in de straat. "Het zou fijn zijn dat mensen zich openstellen om te helpen. Het is maar een kleine moeite, maar zo'n grote stap voor een persoon met een beperking."

Mensen helpen vaak niet omdat ze niet weten hoe ze dat moeten doen. Daarom is er deze week voor de eerste keer de week van het niet-aangeboren hersenletsel, om te informeren. "Voor mij is deze campagne een stukje heropleven, de 'Dirk 2.0' die wordt geboren."