Moslim weigert schepen hand te geven

“Ik geef jou geen hand, want jij bent een vrouw”. De Gentse schepen Sofie Bracke wist niet wat ze hoorde toen ze een huwelijk wilde inzegenen. Een islamitische bruidegom weigerde haar de hand te schudden. Bracke schrijft over het incident in een opiniestuk in De Morgen. 

“Vrijdagochtend 14 oktober. De trouwkapel van het Gentse stadhuis. De bruidegom is een magazijnier, met de Belgische nationaliteit”, schrijft Bracke in De Morgen. “Hij heeft een zwarte dikke baard, draagt een lang kleed en naast hem staan de mannen van het gezelschap; aan de andere zijde alle gesluierde vrouwen onder wie de bruid."

"Ik kom binnen en wil (zoals ik altijd doe) de bruidegom en de bruid begroeten door hen een hand te geven. De bruidegom weigert ostentatief mijn uitgestoken hand en mompelt: "Ik mag u geen hand geven." Stomp in mijn maag. "Excuseer?" Waarop hij verduidelijkt. "Ik geef vrouwen geen hand, alleen mijn eigen vrouw."”

"Onaanvaardbaar"
“Ik sta perplex, twijfel wat ik hiermee aan moet”, schrijft Bracke. Overmand door verontwaardiging en boosheid voltrekt ze snel het huwelijk. “Ik overhandig zijn vrouw op het einde het trouwboekje en richt me ten slotte tot de man met de mededeling dat wat hij hier doet onaanvaardbaar is. Ik zeg ferm dat in ons land mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat hoe hij handelt, in strijd is met die gelijkwaardigheid en niet oké is. Ik stap vervolgens boos weg.”

"Uitzondering"
Bracke wil benadrukken dat dit incident een absolute uitzondering is. “Ik voltrek jaarlijks meer dan duizend huwelijken, een dik kwart daarvan zijn huwelijken tussen mannen en vrouwen met een vermoedelijke moslimovertuiging en 99 procent van de keren schudt men de uitgestoken hand."

"Dit incident toont aan dat er met een klein stukje van de moslimgemeenschap iets grondig fout gaat", sluit ze het opiniestuk af.