Is spinnengif de nieuwe pijnstiller?

In Henegouwen hebben ze wel een heel bijzonder bedrijf. Daar tappen ze gif af bij onder meer spinnen, slangen en schorpioenen, wat dan door andere bedrijven of universiteiten uit de hele wereld gebruikt kan worden om er medicijnen van te maken. Dat heeft al geleid tot een geneesmiddel voor diabetes en tot verschillende pijnstillers.

Het Waalse bedrijf Alpha Biotoxine tapt gif af van onder meer de Chinese ratelslang en giftige spinnen. De bedoeling is om er de nuttige ingrediënten uit te halen en ermee een nieuw medicijn te produceren. In het lab leven dan ook enkele honderden giftige spinnen, duizendpoten en schorpioenen. Met hun gif schakelen ze de prooi uit via specifieke mechanismen, vaak precies dezelfde mechanismen die je bij mensen wil controleren om ziekten te genezen.

Helaas kun je het gif niet dagelijks aftappen. “Het zijn geen koeien. We tappen de schorpioenen maar elke zes weken af. Bij de slangen gebeurt het vaker. Bij vissen is dat soms maar twee of drie keer per jaar”, klink het.

Dat maakt alle gif ook zo duur. Eén gram gevriesdroogd slangengif kost al gauw 1000 euro, een gram schorpioenengif is tot 25.000 euro waard, maar allerduurste is het gif van de zeeslak: 270.000 euro per gram. Toch zal de zaakvoerder er niet superrijk van worden. “We produceren heel kleine hoeveelheden, en toch vraagt dat veel werk. Dat lijkt veel geld, maar dat is het niet als je ziet wat je er allemaal voor moet doen. “