Weyts wil foltervideo katjes van Facebook

Op Facebook is een filmpje opgedoken van een activist die een nest kittens in een kartonnen doos stopt en ermee naar de oever van een rivier stapt. Daarna wekt hij de indruk dat hij de katten een voor een in het water gooit. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is woedend en wil het filmpje laten verwijderen.

Het filmpje van de zelfverklaarde anarchistische activist Peter Terryn dook recent op op Facebook. Hij wekt daarin de indruk dat hij de schattige kittens levend in het water gooit. Daarna roept hij op om alle katten te doden omdat ze "een ecologische ramp zijn" en "jaarlijks miljarden dieren doden". Volgens de man sterven jaarlijks meer dieren in de klauwen van katten dan in het verkeer of door vergiftiging. "Katten zijn massamoordenaars en we moeten ze uitroeien", klinkt het.

Misselijkmakend
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is woedend. Hij heeft al aangedrongen bij Facebook om het filmpje te verwijderen."Los van het feit dat er absoluut geen duidelijkheid is bij wetenschappers over de rol van katten in de uitroeiing van andere diersoorten, is het gewoonweg schandelijk dat hij oproept om dieren te doden en ook nog eens voordoet hoe dat zou kunnen. Ik vind dat ik als minister hier een lijn moet trekken en dat we dit niet over onze kant kunnen laten gaan."

Weyts onderzoekt ook of hij juridische stappen kan ondernemen tegen Terryn. "Het is misselijkmakend hoe de man letterlijk doet alsof dieren wegwerpgoederen zijn", aldus de minister. "En dat openlijk op Facebook, dat ook toegankelijk is voor kinderen."

Bekijk hier het filmpje (Opgelet, de beelden kunnen schokkend zijn):