Kafka: ijskoude klasjes door papiermolen

In de Vrije Basisschool Gravenbos in Gistel hebben ze al sinds juli geen verwarming meer. Het verwarmingstoestel is al maanden stuk, maar door een fout in het dossier is het nu nog steeds ijskoud in de leslokalen. Het is zelfs zo erg dat de directie een brief moest sturen naar de ouders. “De leerlingen moeten een extra trui dragen. Met de winter in aantocht is deze situatie onhoudbaar”, klinkt het bij de directie van de school.

In juli dit jaar diende de school een dossier in bij Agion (Agentschap voor de Infrastructuur voor Onderwijs) om de verwarming te repareren. “Het probleem was dat de raming op de offerte niet overeen kwam met de effectieve kosten, die veel hoger waren”, zegt directeur Peter Willems. Daardoor kon Agion de administratieve procedure pas later in gang zetten. “Het nieuwe dossier, met de correcte kosten, werd op 12 september ingediend. Wij hebben de procedure tot goedkeuring dus nu pas in gang gezet”, zegt Peggy De Tollenaere, woordvoerder van Agion.

Extra trui
Die administratieve procedure duurt veel te lang volgens directeur Peter Willems. “Wij hebben met de kinderen een briefje meegegeven voor de ouders. Daarin staat dat de leerlingen een extra trui moeten voorzien of zich in laagjes moeten kleden, want het is erg koud in de leslokalen”, vertelt Willems. “We hopen elke dag dat de zon binnen schijnt, want die zorgt ook voor veel warmte. Als het probleem tegen de herfstvakantie niet is opgelost, moeten we voor een noodoplossing zorgen.”