Al 12.000 kilo appelen en peren vernietigd

De telers van appelen en peren zien zich genoodzaakt om een deeltje van hun oogst te vernietigen, nog steeds een gevolg van het Russisch handelsembargo op landbouwproducten na de crisis in Oekraïne. "Doen we dit graag? Neen natuurlijk niet. We zouden liever verkopen tegen een fatsoenlijke prijs", klinkt het bij de Boerenbond.

Ons land mag van Europa dit jaar 25.700 ton appelen en peren vernietigen, of zowat vier procent van de Belgische productie. Tot op vandaag is volgens de Boerenbond al zowat de helft van die hoeveelheid vernietigd.

Rusland
De maatregel wordt van kracht wanneer de prijs voor appelen onder de tien cent per kilo zakt en die voor peren onder de twaalf cent. De boer krijgt dan een vergoeding voor het vernietigde fruit, al blijft die volgens de Boerenbond ver onder de kostprijs.

"Nochtans was het sowieso al geen goed jaar. We hebben achttien procent minder appelen en tien procent minder peren. Maar door het kwijtraken van een serieuze afzetmarkt zijn we genoodzaakt dergelijke maatregelen te nemen om de prijs gestabiliseerd te krijgen", aldus Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.

Overschot
De fruitprijzen zijn dan ook erg gevoelig aan schommelingen in vraag en aanbod. Zo zorgt één procent overschot ervoor dat de prijs met tien procent keldert. Omgekeerd geldt evenwel ook dat één procent tekort de prijs met tien procent doet opveren.

Ook elders in Europa is er overdruk op de markt van het fruit. Behalve België zijn ook Polen en Italië belangrijke appellanden. En ook zij vernietigen een deel van de oogst.