Non-profitsector wil staken op 24 november

De welzijnssector heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 24 november. Dat heeft Belga vernomen en wordt bevestigd aan VTM NIEUWS. De vakbonden hekelen het "gebrek aan overleg" met de bevoegde ministers over een nieuw sociaal akkoord voor de sector.

"Het gaat om een algemene aanzegging, zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen en in vakbondsfront", zegt Jan Piet Bauwens van BBTK. Concreet zullen alle sectoren van de non-profit (welzijn, zorg en cultuur) deelnemen aan een betoging in Brussel. Ook wordt er voorgesteld om te staken in alle sectoren van de zorg, maar Mark Selleslagh, nationaal secretaris voor de christelijke vakbond LBC-NVK non-profit, verzekert wel dat er een minimale dienstverlening zal zijn waar nodig. 

De vakbonden zijn niet te spreken over "het gebrek aan overleg" met de bevoegde ministers over de personeelsvoorwaarden en de werkdruk in de sector. Met een stakingsaanzegging willen ze de druk opvoeren. "We hebben op 10 juni onze wensen voor de komende vijf jaren kenbaar gemaakt aan de federale en Vlaamse regering", zegt Jan Piet Bauwens. "Tot op heden zijn wij nog niet uitgenodigd voor een gesprek. De werkdruk in de sector is te hoog en de werkomstandigheden zijn erg zwaar. Daar moet verandering in komen."