Slachtoffer na straf zuurgooier: "Afsluiten kan ik niet"

De beruchte zuurgooier, Jelle F., is veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor poging tot moord. Daarna wordt hij nog tien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank en hij moet ook nog 2,3 miljoen euro provisionele schadevergoeding betalen aan de betrokken partijen. Slachtoffer Marina Tijssen is tevreden, "maar afsluiten kan ik niet".

Jelle F. (44) gooide in februari 2015 zoutzuur op Marina Tijssen (53). Zij was als poetsvrouw aan het werk in een Delhaizewinkel in Antwerpen. Ze raakte zwaar verminkt. Tijssen eiste een voorlopige schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro van haar aanvaller. Volgens haar advocaat, meester Kris Luyckx, kon er geen twijfel over bestaan dat Jelle F. zich schuldig maakte aan een moordpoging. Het Brusselse parket eiste een gevangenisstraf van 20 jaar tegen Jelle F.

Dodelijke aanval
De man gebruikte ook niet zomaar om het even welke soort gootsteenontstopper maar de zwaarste en meest gevaarlijke soort, aldus het parket. Uit zijn manier van handelen, uit de keuze van het gebruikte product en uit de keuze van het lichaamsdeel waarop hij zijn aanval richtte, blijkt dat Jelle F. zeer goed wist dat zijn aanval dodelijk kon zijn en dat hij dat ook aanvaard heeft.

Jachtmes en handboeien
Het parket vroeg dan ook om de man schuldig te verklaren aan poging tot moord en eiste de zwaarst mogelijke celstraf en de zwaarst mogelijke terbeschikkingstelling. Die terbeschikkingstelling van de regering houdt in dat de veroordeelde, na afloop van zijn straf, nog een bepaalde tijd onder de voogdij komt te staan van de minister van Justitie. De minister beslist of het nog nodig is om de veroordeelde verder in de gevangenis te houden, te interneren of vrij te laten onder toezicht. Bij zijn arrestatie bleek hij in bezit van een jachtmes, handboeien, een bivakmuts en vijf pakken snelbinders. Wat hij daarmee van plan was, is nooit echt duidelijk geworden.

"Afsluiten kan ik niet"
Slachtoffer Marina Tijssen reageert tevreden op de uitspraak. "Ik ben tevreden met de uitgesproken straf. Ik kan nu proberen het verleden achter mij te laten. Ik vind het niet meer dan normaal dat hij zwaar gestraft wordt voor die feiten. Voor mij is het nog steeds een zware dobber, ik heb nog heel veel last. Zeker mijn zicht is nog helemaal niet optimaal. Emotioneel ben ik nog steeds een wrak, ik herbeleef die gebeurtenis keer op keer. Gelukkig vind ik veel steun bij mijn familie, ook al was de impact ook voor hen heel groot. Mijn jongste kleinkind en mijn eigen vader hebben het zeer moeilijk gehad. Ik vind het wel storend dat we geen enkele vorm van empathie hebben mogen ervaren van de dader of zijn familie."

Ook Kris Luyckx, de advocaat van Marina Tijssen, toonde zich tevreden over de uitspraak. "Het belangrijkste voor ons was dat de rechtbank hem schuldig bevond aan moordpoging", zei de strafpleiter. "Ik kan ermee leven dat hij niet de maximumstraf krijgt. Mijn cliënte en haar familie stappen hier met een goed gevoel buiten, de rechtbank heeft naar hen geluisterd."

Bekijk ook: