Waarom koopt jeugd slagroompatronen?

Agenten van de lokale politie in Lokeren vinden steeds vaker lege gaspatronen die gebruikt worden in slagroombussen om room onder druk te zetten en te kunnen opspuiten. Het gas in de capsules wordt geïnhaleerd en werkt roesopwekkend. De capsules worden vaak gevonden op plaatsen waar jongeren rondhangen. De politie waarschuwt op haar Facebookpagina voor de gevaren. “Praat erover met je kind wanneer je de patronen aantreft, want het is niet normaal”, zegt commissaris Rudi De Clercq van de politie in Lokeren aan VTM NIEUWS.

“Het is geen compleet nieuw fenomeen, we merken al een tweetal jaar een toename”, zegt De Clercq. “We vermoeden ook dat de capsules niet enkel bij de Lokerse jeugd populair zijn.” De patronen kan je vrij kopen in verschillende winkelketens en ze zijn niet verboden.

“Wanneer we minderjarigen betrappen op het bezit van de patronen, dan nemen wij die af en verwittigen we de ouders”, zegt De Clercq. Omdat de patronen niet verboden zijn, gaan meerderjarige bezitters vrijuit. "We willen ouders én verkopers echter aanmanen om waakzaam te zijn en de dialoog aan te gaan", klinkt het.

Roesopwekkend
Het gas wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en voor slagroombussen, maar dus ook als roesopwekker. Als je het gas inademt, kom je in een korte roes terecht doordat het de bloeddruk verlaagt en de zuurstof uit je lichaam haalt. Bij veelvuldig gebruik kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals psychologische problemen en hersenschade.

Bekijk ook: