Regering: "Het moet nu gaan gebeuren"

Sinds vanmorgen zit het kernkabinet opnieuw samen over de begroting en een reeks hervormingen die op de regeringstafel ligt. Dat is voor het eerst sinds dinsdagavond, toen premier Charles Michel de scherven moest lijmen na de breuk in de onderhandelingen over de CD&V-eis voor een meerwaardeheffing. "Er is genoeg gemasseerd, het moet nu gaan gebeuren", zegt een regeringsbron aan VTM NIEUWS. 

Maandagavond waren de gesprekken tussen de coalitiepartners in de knoop geraakt omdat vicepremier Kris Peeters (CD&V) de onderhandelingen had verlaten. De christendemocraten willen de garantie dat de meerwaardebelasting er voor het eind van het jaar komt en Peeters verliet dan ook de gesprekken zonder die nacht nog terug te keren.

De andere topministers aan tafel bleven verontwaardigd achter. Ze staken dinsdag nog even de koppen bij elkaar, maar sindsdien beperkten de gesprekken zich tot bilaterale contacten tussen de premier en zijn vicepremiers.

De laatste arbitrages
De eerste minister riep de coalitiepartners gisteren in de Kamer nog op de meningsverschillen te overstijgen. Hij wilde de komende uren en dagen "de laatste arbitrages" uit de wereld helpen in zijn zoektocht naar een compromis. Het verbale gekissebis van de voorbije dagen leek er echter op te wijzen dat het water tussen de verschillende partijen nog diep was.

De knelpunten in de onderhandelingen zijn dus de meerwaardeheffing, de hervorming van de vennootschapsbelasting die N-VA uitdokterde en de vraag van Open Vld naar een plan om spaargeld te activeren. 

Lees ook: Wat is nu precies een meerwaardebelasting?

Bekijk ook: