Borstreconstructie nog steeds veel te duur

Plastische chirurgen blijven supplementen aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen, dat schrijft Gazet Van Antwerpen. Sinds deze zomer mogen chirurgen in ziekenhuizen die een afspraak hebben met het Riziv nochtans geen supplementen meer aanrekenen. Een zogenaamd ‘esthetisch supplement’ kost de patiënt 2.500 à 3.000 euro. Minister Van Volksgezondheid (CD&V) Maggie De Block is er alvast absoluut niet mee opgezet

Begin juli kwam er een nieuwe regeling wat betreft de terugbetaling van een borstconstructie met eigen weefsel, na borstkanker of na een preventieve amputatie. De operatie op zich werd al terugbetaald, maar sinds juli zijn de supplementen aan banden gelegd.

"Het mag niet enkel om het geld gaan
"Ik kan er niet mee lachen. De reacties zijn ongehoord. een arts mag goed verloond worden voor moeilijke ingrepen, maar het kan niet enkel om het geld gaan. Dit ereloon is een precedent, de patiënt moet erin gerespecteerd. Ik geef de tijd tot eind oktober, daarna zal ik andere maatregelen moeten treffen." Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Rechtzaak
Maar die regeling wordt niet nageleefd. Geen enkel ziekenhuis heeft de overeenkomst ondertekend en niemand past de regeling toe. Volgens de Socialistische Mutualiteiten is het tijd voor actie. “Als we op woensdag 19 oktober geen duidelijkheid hebben over de uitvoering van het akkoord, zullen we voor elke patiënt die nog zo'n esthetisch supplement moet betalen, naar de rechtbank stappen. Het aanrekenen daarvan is niet wettelijk. Dat is het ook nooit geweest en het strookt niet met het gesloten akkoord”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

Bekijk ook: