Deze straf krijgt een killerclown bij ons

De afgelopen dagen doken de zogenaamde ‘killerclowns’ al meermaals op in de Verenigde Staten en ook de Nederlandse politie waarschuwde al voor de enge clowns. In België zijn tot zover geweten nog geen meldingen van griezelige clowns die mensen aan het schrikken brengen op de openbare weg, maar wat riskeer je nu precies als je dat wél zou doen? De federale politie raadt het alvast af, want er staan gevangenisstraffen tot twee jaar op.

"Een zogeheten 'killerclown' kan vervolgd worden op basis van artikel 328 van het strafwetboek", laat Peter De Waele van de federale politie weten. Dat artikel zegt dat iedereen die "wetens en willen een vals bericht geeft (ook door gedragingen) van gevaar voor een aanslag op personen of eigendommen, wordt gestraft." Daarvoor kan je een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar krijgen met een geldboete van vijftig tot driehonderd euro.

Of iemand zich als clown mag verkleden of niet is afhankelijk van waar je precies de verkleedkleren aantrekt. In de ene gemeente mag je je namelijk wél verkleden, in de andere gemeente mag dat niet en daar overtreed je dus de wetgeving.

Paniekzaaierij
Hoe dan ook is het strafbaar om paniek te zaaien in een openbare ruimte. “Dat niet alleen: soms kunnen de gevolgen nog veel erger zijn dan gewoon paniek zaaien”, zegt de woordvoerder van de federale politie Peter De Waele. “Wat als je een zwangere vrouw zo hard laat schrikken dat ze vroegtijdig moet bevallen? Of wanneer een oudere dame een hartstilstand krijgt van paniek? Dan breng je schade toe aan mensen en dan komt de zaak voor de burgerlijke rechtbank.”

Gezond verstand
De federale politie roept de burgers dan ook op om hun gezond verstand te gebruiken. "We leven nog altijd in een dreigingsniveau drie, dat mag je niet vergeten", zegt woordvoerder van de federale politie Peter Peter De Waele. "Met de verkleding weet je natuurlijk niet wie voor je staat. Is het een terrorist, of is het geen terrorist? Dus laten we in deze tijden ons gezond verstand gebruiken."

Bekijk ook: