Vlaamse (64) gaat viraal met vloeiend Berbers

Een Antwerpse vrouw van 64 is een hit op Facebook. Een filmpje waarin ze vloeiend Arabisch en Berbers praat, werd in twee weken tijd maar liefst 117.000 keer bekeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het zijn vooral Marokkaanse jongeren die de video bekijken: "Ooit praat ik zo goed als zij, inshallah!".

In het filmpje op Facebook spoort de Antwerpse Hedwig Van der Velden jonge Marokkanen aan om meer contact te zoeken met hun witte buren: “Ga niet af op wat je hoort zeggen over hen, stap naar ze toe en leer die mensen echt kennen. Zo heb ik het destijds ook gedaan.”

“Het is allemaal begonnen toen ik in de jaren 60 kaarten voor een Chirofeest verkocht in een achtergestelde wijk in Borgerhout”, zegt ze. Ze kwam er in contact met jonge Marokkanen en trok met hen op. “Geleidelijk aan pikte ik woordjes op. Alleen: ik wist niet dat sommigen Berbers spraken en anderen Arabisch.”

Marokkaanse migratie
Het filmpje komt uit de documentaire 'Pioniers van het migrantenwerk', in 2014 voor het eerst getoond naar aanleiding van vijftig jaar Marokkaanse migratie in Antwerpen. De vereniging die de film maakte, sprokkelt nog altijd verhalen van migranten via de Facebookpagina '50 jaar Marokkaanse migratie’.

Het fragment met Hedwig sloeg in als een bom. Het wordt veel gedeeld door jonge Marokkanen, die enorm onder de indruk te. "Chapeau. Die oude Vlaamse madam spreekt beter Berbers en Arabisch dan de meeste van ons."