Dossier Terreurdreiging

IS ronselt hier vaker tieners voor aanslagen

Het aantal minderjarigen dat terreurgroep IS probeert warm te maken om aanslagen te plegen, stijgt in ons land alarmerend snel. Dat bevestigt het federaal parket, schrijven de kranten van het Mediahuis.

"De jongeren worden niet meer aangesproken om in Syrië te gaan strijden, wel om in ons land aanslagen te plegen", zegt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt.  De jongste paar maanden alleen kreeg het gerecht een tiental dossiers binnen.

Telegram
Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. Daarbij wordt vaak gebruikgemaakt van de app Telegram, het versleutelde en daarom ook geliefkoosde berichtenkanaal van terroristen.

De 'slachtoffers' zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Meestal schommelt hun leeftijd rond zestien en zeventien jaar. 

"Harten van jongeren terugwinnen"
Minister Jan Jambon (N-VA) van Binnenlandse Zaken vindt dat er nog méér inspanningen moeten worden geleverd om te verhinderen dat jongeren zich laten vangen door IS. "We moeten proberen de harten van de jongeren terug te winnen", zegt hij.