Belgische vrouw laat zich invriezen in VS

Een Belgische vrouw van 90, die begin september is overleden, is ingevroren met de bedoeling om haar later opnieuw tot leven te wekken. Als de wetenschap ooit zover staat. Dat heeft VTM NIEUWS ontdekt. De vrouw is meteen na haar dood behandeld door een begrafenisondernemer uit Oudenaarde. Haar lichaam is dan naar een bedrijf in de Amerikaanse staat Michigan gestuurd waar het is ingevroren en wordt bewaard.

In tanks waar het min 196 graden Celsius is worden de lichamen bewaard van mensen die zich hebben laten invriezen. Het is een filmpje op de site van het Amerikaanse bedrijf Cryonics Institute. Op hun site stond tot vanmiddag ook de volgende informatie over een van hun patiënten: “Patiënt 139 is een 90 jaar oude vrouw uit België. De patiënt stierf op 2 september 2016 en kwam, verpakt in droogijs, aan op 14 september 2016.”

Begrafenisondernemer
Opvallend want enkele uren later was de tekst aangepast. Er staat niet meer bij dat het om een Belgische vrouw gaat. Maar het klopt wel. VTM NIEUWS ging langs bij de begrafenisondernemer die het lichaam van de vrouw klaarmaakte met speciale producten.

In België kan je geen lichamen laten invriezen, in Amerika is alles wel wettelijk geregeld. Maar de lichamen klaarmaken in ons land mag wel. De hele behandeling, vervoer en opslag van het lichaam, kost zo’n 50.000 euro.

Kritiek
Specialisten noemen het hele verhaal pure geldklopperij. De wetenschap zal er nooit in slagen om een lichaam in te vriezen en daarna weer tot leven te wekken, zeggen ze.

"Bij het invriezen beschadigt men de cellen," zegt professor Wim Van de Voorde, diensthoofd forensische geneeskunde aan UZ Leuven. "Dan moet men iets vinden om de cellen te beschermen zodat ze bij het ontvriezen onbeschadigd terug zouden werken. Zodra je eenmaal ontdooid bent, mag je niet vergeten dat men overleden is en terug tot leven moet gewekt worden. Ook dat is niet evident om het hart en de longen in gang te krijgen."

"Ten slotte sterft men vaak aan een ziekte en die moet dan ook nog eens aangepakt worden. Meer dan voldoende redenen dus om er niet in te geloven", aldus Van de Voorde.