Meisje (16) zwanger van advocaat (41)

Een 41-jarige advocaat verschijnt vandaag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen, omdat hij al twee jaar een relatie heeft met een zestienjarige meisje. Het meisje verwacht intussen ook een kind van hem. Voor de wet is dat geen relatie maar wel verkrachting, omdat ze seksueel actief waren voor het meisje zestien werd.

Het meisje was vijftien jaar toen ze zwanger raakte van haar vriend, een advocaat die 25 jaar ouder is dan zij. Volgens zowel de advocaat als het meisje was het een bewuste keuze om zwanger te worden, “omdat op liefde geen leeftijd staat”.

Ook al stemde het zestienjarige meisje in met de seksuele contacten, juridisch gezien blijft het verkrachting. Seksuele handelingen met iemand jonger dan zestien zijn in ons land immers strafbaar.

Contactverbod opgelegd gekregen
De 41-jarige advocaat had al een contactverbod opgelegd gekregen, nadat haar ouders naar de rechtbank waren gestapt, maar de man had dat naast zich neergelegd. Toen later bleek dat ze zwanger was, besliste het parket om hem te vervolgen voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. Vandaag mag de veertiger het aan de rechtbank uitleggen.

Het is een zitting achter gesloten deuren. De advocaat riskeert een celstraf van een paar jaar. Pas op 14 maart wordt de zaak verder behandeld.

"Pas de wet aan"
Voor Sensoa, het Vlaams centrum voor seksuele gezondheid, moet de wet aangepast worden. Jongeren mogen niet meer strafbaar zijn als ze seks hebben VOOR hun zestiende, zeggen ze daar. Veel belangrijker is het leeftijdsverschil met hun partner - dat moet kleiner zijn dan vijf jaar. Een meisje van veertien mag geen partner hebben die ouder is dan 20, anders wordt de kans groter dat ze misbruikt wordt.