1 op de 5 moslims heeft begrip voor IS

Eén op de vijf moslims in Vlaanderen en Brussel heeft begrip voor Islamitische Staat (IS) en haar manier van actievoeren. Dat blijkt uit een enquête van VTM NIEUWS en HUMO. Opvallend: het meeste begrip oogst IS bij oudere moslimmannen in Vlaanderen. Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat niet-moslims te weinig begrip hebben voor moslims.

In september 2016 lieten VTM NIEUWS en HUMO iVox een representatief staal van 500 moslims uit Vlaanderen en Brussel ondervragen, tussen 15 en 55 jaar oud en van Noord-Afrikaanse of Turkse origine. Meest opvallende resultaat: twintig procent van de ondervraagden heeft begrip voor IS. Zestien procent zou geradicaliseerde jongeren ook niet aangeven bij de politie.

Filosoof Etienne Vermeersch schrikt niet van deze cijfers. "Moslims zijn gekenmerkt door weinig kennis van de islam", zegt hij. "Ze kennen de islam en haar geschiedenis niet. Ik denk dat het vooral onwetendheid is."

Kloof
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat de kloof tussen de moslims en de niet-moslims in ons land een stuk dieper geworden is sinds 2007, toen nam HUMO een eerste islamenquête af. 65 procent van de ondervraagde moslims vindt dat Belgen weinig begrip hebben voor moslims, in 2007 was dat maar 52 procent.

Dat uit zich ook in twee thema's die vaak voor discussie zorgen tussen moslims en niet-moslims: het hoofddoekendebat en de problematiek rond ritueel slachten. 85 procent van de ondervraagden vindt dat er weinig begrip is voor de hoofddoek (2007: 77 procent) en maar liefst 91 procent ervaart hetzelfde probleem voor rituele slachtingen (2007: 68 procent).

Ware geloof
Hoewel de ondervraagde moslims lang niet elke dag of elke week naar de moskee gaan, blijkt verder ook dat de islam voor zeven op de tien moslims het enige ware geloof is. 92 procent vindt niet dat zijn geloof geweld tegen andersgelovigen toelaat.