Frauke (28) "zwijgt niet meer" na uitspraken Trump

“Heb ik je daar echt nooit iets over verteld? Ik was twaalf, we gingen zwemmen in dat grote zwembad aan zee… en een groepje jongens heeft me, nou ja… aangerand." Zo begint Frauke Heyde haar blogpost met de titel 'We moeten niet langer de schaamte van onze aanranders dragen.' Na zestien jaar beslist ze om naar buiten te komen met het verhaal over hoe ze op haar twaalfde werd aangerand. "Na de misselijkmakende uitspraken van Trump ontstond de hashtag #notokay. Ik dacht, dit is het moment dat ik me niet langer alleen voel."

Frauke werd toen ze twaalf was aangerand door een groep pubers in een wildwaterbaan. Jarenlang zweeg ze in alle talen en tegen iedereen over het voorval. "Als meisje denk je dat je zoiets moet wegsteken in een donker kamertje."

Not okay
Het filmpje uit 2005, waarin Donald Trump schokkende uitspraken doet over vrouwen, maakt heel wat los op sociale media. In de VS lanceert Kelly Oxford de hashtag #notokay. Al bijna tien miljoen mensen hebben onder die noemer hun verhalen over seksueel misbruik gedeeld en het gaf Frauke de moed om er ook over te schrijven.

"Ik denk dan: je bent zo dom! Goed bezig! Er komt nu zoveel verontwaardiging en uit verontwaardiging groeien vaak waardevolle dingen", vertelt Frauke aan VTM NIEUWS. "Ik voel me echt beter door er over te praten. We mogen niet langer zwijgen. Zwijgen is toestemmen zegt de volksmond. Maar het klopt niet. Zwijgen is niet durven spreken, omdat je denkt dat het je schuld is."

Bekijk ook: