Ging advocaat Kasteelmoord zijn boekje te buiten?

Dokter André Gyselbrecht, de hoofdverdachte in de Kasteelmoord, dreigt mogelijk zonder advocaat te vallen voor de start van het proces. Zijn advocaat Johan Platteau zou een deontologische fout gemaakt hebben door op restaurant te gaan met dochter Elisabeth Gyselbrecht. Het Brugse parket heeft daarom een brief gestuurd naar de stafhouder van Platteau. Dat schrijft het Nieuwsblad en is bevestigd aan VTM NIEUWS. Platteau ontkent met klem: “Dit is een zeer opmerkelijke demarche van het parket”.

Advocaat Johan Platteau zou op 1 juni op restaurant zijn geweest met Elisabeth Gyselbrecht, de weduwe van Stijn Saelens. Een deontologische fout volgens het parket, want Platteau mag haar niet spreken zonder haar advocaat omdat Elisabeth zich burgerlijke partij gesteld heeft. Daarom heeft de Antwerpse stafhouder afgelopen zomer een tuchtonderzoek tegen Platteau geopend. Het parket heeft naar eigen zeggen geen eisen gesteld in de brief. “Het is aan de stafhouder om te oordelen of hij tuchtmaatregelen neemt.” De kans bestaat dat Platteau zich uit de zaak moet terugtrekken.

"Fundamenteel onjuist"
Platteau ontkent met klem dat hij zou gaan eten zijn met Elisabeth Gyselbrecht. “Ik heb inderdaad een brief ontvangen van het parket, maar wat daar instaat is fundamenteel onjuist”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Het is een zeer opmerkelijke demarche van het parket. Ik heb nooit met Elisabeth Gyselbrecht op restaurant gezeten. Ik zat op restaurant met mijn cliënt Peter Ghyselbrecht en met advocaten Kris Vincke en Paul Vandemeulebroecke. Zij kunnen dit ook bevestigen.”

“Ik beklaag mij al langer over het optreden van het parket van Brugge in deze zaak", zegt Platteau. "Mijn cliënt moet veel incasseren en ze spelen het enorm hard. Het parket probeert op een cruciaal moment de verdediging van André Gyselbrecht ernstig te schaden.”

Onderzoek afsluiten
Het parket maakte vorige maand bekend het onderzoek naar de Kasteelmoord na ruim 4,5 jaar te willen afsluiten. De Brugse raadkamer moet de zaak binnenkort naar de rechtbank doorsturen.