Jehova's pluizen doodsbrieven uit

Getuigen van Jehovah pluizen overlijdensberichten uit om daarna de verwanten op te bellen. De familie van de overledene krijgt dan te horen dat ze niet al te veel moeten rouwen. "Het einde is nabij, uw familielid zal opnieuw opstaan uit de dood en u zal herenigd worden", klinkt het. Dat blijkt uit een onderzoek van het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO). "Het klopt dat individuele leden van ons dergelijke methodes hanteren", laten Jehovah's Getuigen zelf weten aan VTM NIEUWS.

"Het is een praktijk die we al hadden opgemerkt in het buitenland", zegt IACSSO. "In Frankrijk gebeurt het al jaren en in België zagen we dat de getuigen van Jehovah ook al tijdschriften achterlieten in mortuaria. Rouwende mensen maken deel uit van de doelgroep van de organisatie."

"Wij kwamen erop uit nadat we klachten hadden ontvangen van mensen die, in de week waarin ze een dierbare waren verloren, een telefoontje kregen van de Getuigen van Jehovah", zegt IACSSO.

Bij de Getuigen van Jehovah ontkennen ze de praktijk niet. "Het is mogelijk dat individuele leden van ons op die manier te werk gaan, maar wij zijn ervan overtuigd dat van deur-tot-deur gaan een betere methode is."