Drie vragen over kardinaal De Kesel

Aartsbisschop Jozef De Kesel wordt binnenkort ook kardinaal. De huidige paus heeft hem voorgedragen, in november zal zijn benoeming officieel plaatsvinden. Maar wat betekent zo’n benoeming eigenlijk? En waarom werd monseigneur Léonard nooit kardinaal? Enkele antwoorden.

Kerkjurist Rik Torfs denkt aan drie elementen van belang bij zo’n benoeming: “Eerst en vooral mag hij mee de volgende paus kiezen”, noemt hij het belangrijkste element. “Maar het is ook een teken van waardering dat hier gegeven wordt.” En ook voor ons land is het van belang: “Dit is een erkenning voor België.”

De Kesel zelf viel helemaal uit de lucht bij zijn benoeming en ook Torfs vindt het niet zo evident: “De huidige paus heeft vooral de nadruk gelegd op kardinalen uit andere continenten. Een Belgische kardinaal is dus niet vanzelfsprekend.”

De vorige aartsbisschop, monseigneur Léonard, werd nooit benoemd tot kardinaal. Een persoonlijke teleurstelling voor de man, maar Torfs ziet wel een verklaring: “Hij stond dichter bij de vorige paus, Benedictus XVI. Hij is iets behoudender. Waarschijnlijk heeft de huidige paus geoordeeld om hem niet te benoemen en zo te vermijden dat De Kesel te lang op de wachtbank moest zitten. Nu benoemt de paus iemand die meer zijn lijn volgt.”