Paus benoemt Jozef De Kesel tot kardinaal

Paus Franciscus gaat aartsbisschop Jozef De Kesel (69) tot kardinaal benoemen. Hij zal dus een van de zeventien nieuwe kardinalen worden die op 19 november zullen worden benoemd. Na Godfried Danneels heeft ons land dus weer een afgevaardigde die mee beslist over een volgende paus. "Een goede zaak", zegt kerkjurist Rik Torfs.

De Kesel is nog maar een jaar aartsbisschop, daarvoor was hij bisschop van Brugge. Het college van kardinalen kiest een nieuwe paus als de huidige sterft of aftreedt. Met zijn benoeming heeft ons land nu twee kardinalen, want ook Godfried Danneels (83) is nog kardinaal. Het kardinaalschap is namelijk een titel die je altijd blijft behouden, zelfs al mag je niet meer actief meestemmen bij de verkiezing van een paus. Dat is zo zodra een kardinaal 80 jaar wordt.

De voorganger van De Kesel, aartsbisschop Léonard, werd nooit tot kardinaal benoemd. Ons land had daardoor dus geen kardinaal meer die mee kan beslissen over een volgende paus. "Voor ons land is de benoeming een goede zaak, zeker gezien de moeilijke situatie van de Kerk hier. Het kan de Kerk een nieuwe impuls geven", zegt kerkjurist Rik Torfs.

Wie is De Kesel?
Waarnemers omschrijven de 68-jarige Josef De Kesel als een fijnzinnige intellectueel, maar iemand die moeilijk met druk kan omgaan. In 2010 moest hij als opvolger van Roger Vangheluwe orde op zaken stellen na het pedofilieschandaal in het bisdom Brugge.

Als bisschop van Brugge nam hij een aantal omstreden beslissingen. Zo kreeg een priester die veroordeeld was voor de aanranding van een minderjarige, een nieuwe benoeming. Een andere priester, van wie geweten was dat er een klacht voor seksueel misbruik tegen hem liep, mocht nog meer dan een jaar zijn parochie leiden.