Smartphones in bed: wat doe je als ouder?

Steeds meer kinderen kampen met slaapproblemen omdat ze tot net voor het slapengaan of zelfs tot midden in de nacht bezig zijn met een smartphone, laptop of iPad. Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat het om één op zes kinderen jonger dan dertien jaar gaat. Problematisch, maar je kan als ouder wel degelijk iets doen. Enkele tips.

Dé tip is: laat die schermen uit de slaapkamer. Zo vermijd je dat je kinderen er ’s nachts nog mee bezig zijn. Bovendien verstoort het blauwe licht van smartphones en andere dergelijke toestellen ons bioritme. Een uur voor het slapengaan schermen uit dus.

Schermfilter
Het blauwe licht is sowieso een probleem, zelfs laat je ze een uur voor bedtijd links liggen. Kort gezegd zorgt het licht ervoor dat het hormoon waar we slaperig van worden, melatonine, minder geproduceerd wordt.

Kinderen die een hele dag naar een scherm staren, hebben dus een lage productie van dat hormoon. Je kan daarom een app downloaden dat een soort rode filter op het scherm legt. Zo is er bijvoorbeeld Twilight. Vanaf zonsondergang schakelt die app de rode filter in en vermindert het blauwe licht. Zo wordt de melatonineproductie veel minder verstoord.

Controle
Probeer als ouder ook controle te hebben op wat je kinderen doen. Sommige apps laten dat ook toe. Zo heeft de app van VTM KZOOM een ‘parent corner’. Daar kan je zelf een schermslot activeren en een aftelklok instellen, om de tijd waarin ze het toestel gebruiken te beperken.

In dat opzicht stel je het beter ook zo lang mogelijk uit om hen een eigen toestel te geven. Dat stelt psychologe Catherine Steiner-Adair van Harvard Medical School. Volgens haar is het beter om “gemeenschappelijke toestellen van het gezin” te hebben. Dat laat je als ouder toe om de controle over het toestel te houden.

Voorbeeld
Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen doen heel vaak wat hun ouders doen. Als je zelf voortdurend tot ’s avonds laat op je smartphone bezig bent, kan je geen duidelijke regels opstellen over een ‘verbod’ tijdens de avonduren. Spreek daarom goede gezinsregels af, waar iedereen zich aan houdt. 

Vrees de schermen niet. Ze zijn niet meer uit ons leven weg te denken en kinderen groeien er mee op. Maar ook hier geldt: alles met mate.