"Goede zaak dat Djellza kan blijven"

Het 16-jarige Kosovaarse meisje Djellza, dat deze zomer dreigde uitgewezen te worden, mag voorlopig in ons land blijven. Dat bevestigt Theo Francken (N-VA) aan VTM NIEUWS nadat Knack het nieuws naar buiten bracht. Hij vindt het een goede zaak dat ze voorlopig in België kan blijven.

“Zij is nu niet-begeleid minderjarig want haar ouders zijn terug naar Kosovo of Albanië”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. “Ze kan nu een asielaanvraag indienen op basis van duurzaam verblijf. En mijn administratie zal dat bekijken.”

“Nu de ouders van Djellza niet meer in België zijn denk ik dat het een goede zaak is als zij hier kan blijven. Het was evident dat ze in Kosovo geen goede toekomst zou hebben aangezien ze al haar hele leven hier woont.”

Voogd
Omdat haar ouders niet meer in het land zijn, kon Djellza als niet-begeleide minderjarige vreemdeling een aanvraag indienen voor een voogd. "Die moet beslissen wat de meest duurzame oplossing is voor het meisje en of Djellza best in België blijft of terugkeert naar haar land van herkomst", zegt woordvoerster van Theo Francken, Katrien Janseune.

Terwijl Francken een maand geleden Djellza en haar gezin uitwees, bekijkt hij vandaag de situatie helemaal anders. “Haar situatie is helemaal veranderd doordat ze nu niet-begeleid is. Ik heb ook altijd gezegd dat er voor niet-begeleide minderjarigen een oplossing is. Als er ouders bij zijn is dat een heel andere situatie en dat is bij haar nu fundamenteel veranderd.”

Permanente verblijfsvergunning
Djellza woont al haar hele leven in België. Haar ouders vluchtten weg uit Kosovo toen ze nog een baby was, maar konden nooit een permanente verblijfsvergunning krijgen. Toen haar gezin zestien jaar geleden aankwam in België, vroegen ze meteen asiel aan. Zes jaar later kregen ze voor de eerste keer een negatief antwoord. In de daaropvolgende jaren putte de familie alle mogelijke wettelijke procedures uit om toch te mogen blijven. Vergeefs, want enkele weken geleden klopte de politie aan. “Mijn ouders wouden niet dat hun kinderen opgroeiden in het naoorlogse geweld in Kosovo”, vertelde het meisje aan VTM NIEUWS.

Criminele broers
De uitwijzing had ook te maken met de criminele broers van Djellza. Zelf legde ze haar hele jeugd een voorbeeldig parcours af, maar haar broers hebben samen een waslijst aan pv’s. Van vechtpartijen en diefstallen in het Mechelse tot zelfs verschillende verkrachtingen. Hun ouders hebben schijnbaar weinig moeite gedaan om hen op het rechte pad te brengen, daarom komen ze niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Een van de broers heeft zelfs doodsbedreigingen gestuurd naar Theo Francken. “Theo Francken, waarom betrek je mijn familie erbij? Zorg maar dat jij niet tegen de lamp loopt. Doe maar verder met wat je bezig bent, je zal zeker de verkeerde nog tegenkomen. Jij hebt ook kinderen, vergeet niet dat ook zij kunnen boeten door uw stommiteiten”, schreef hij vanuit het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas op zijn Facebookpagina.

Ondergedoken
Toen bekend raakte dat Djellza ons land zou moeten verlaten, ontstond er ophef over haar uitwijzing. Ze dook toen zelfs even onder samen met haar vader. “We organiseren geen klopjacht op 16-jarige meisjes", reageerde Francken toen. "Dat hebben we nooit gedaan. Ik vind het een domme en onverstandige beslissing om onder te duiken, en ik kan maar zeggen dat het beter is om het bevel op te volgen en eventueel als 18-jarige legaal terug naar België te keren.