Scholen eisen extra geld van Crevits

Enkele kleuterscholen dreigen met een rechtszaak tegen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dat schrijft Het Nieuwsblad. De directeurs pikken het niet langer dat ze stukken minder geld krijgen dan lagere scholen. Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, toont begrip voor die noodkreet.

“Ik ben al blij als ik mijn gas en elektriciteit kan betalen”, zegt Riet Horsten, directeur van kleuterschool Immaculata in Oostmalle, een van de twee scholen die Crevits in gebreke stellen. “We komen handen te kort om 's middags en na school toezicht te houden en kunnen amper materiaal kopen dat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de kleuters.”

Het zit de scholen vooral hoog dat het lager onderwijs meer krijgt per leerling dan zij. Het verschil bedraagt gemiddeld meer dan 200 euro. Terwijl ook Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, zegt dat de kosten minstens even hoog zijn. “Die scheeftrekking is historisch gegroeid omdat kleuters vroeger minder naar school gingen. Maar het ­beantwoordt niet meer aan de realiteit. Bovendien is er de voorbije jaren extra bespaard. Kleuterscholen moeten nu ­beknibbelen op de dingen die hen net kleur en kwaliteit geven.”

De Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen, die de scholen bijstaat in hun klacht, vraagt daarom een volledige gelijkschakeling met het lager onderwijs. Een operatie die 60 miljoen euro kost. De officiële ingebrekestelling is een allerlaatste waarschuwing. “Als de minister niet ingaat op onze eis, dan trekken we naar de rechter”, zegt voorzitter Guido Sauwens.