Wesphael pleegde bijna zelfmoord in cel

Gewezen Waals politicus Bernard Wesphael had bijna zelfmoord gepleegd in zijn cel. Dat heeft hij gezegd in zijn eerste grote interview na zijn vrijspraak, gisteravond. De beschuldigingen dat hij zijn vrouw zou hebben vermoord, hebben hem naar eigen zeggen gebroken.

Eind oktober 2013 werd Véronique Pirotton, de vrouw van Wesphael, dood teruggevonden. Uit de autopsie bleek dat ze op een gewelddadige wijze om het leven werd gebracht. Wesphael werd aangehouden op verdenking van doodslag op zijn vrouw, maar werd gisteren door de jury vrijgesproken.

Wesphael geeft in het interview toe dat hij gedurende het hele proces kalmeerpillen heeft genomen. “Ik was volledig in paniek”, zegt hij. “Ik vreesde een veroordeling voor iets wat ik niet gedaan heb. Het was pas de laatste dagen dat ik dacht dat het mogelijk was dat de waarheid aan het licht zou komen.”

Juridisch fascisme
Wesphael koestert naar eigen zeggen geen wraakgevoelens tegenover de speurders, maar spreekt wel van een “juridisch fascisme”. “Ik was een prooi die men niet wou loslaten.”

Een terugkeer naar de politiek sluit de gewezen Waalse politicus niet uit, maar nu wil hij vooral genieten van zijn vrije tijd en van zijn kinderen. “Het belangrijkste voor mij nu is dat ik die jongen van twaalf jaar mogelijk nog enkele jaren zal zien opgroeien. Dat was mijn droom.”

Bekijk ook: