3 snelwegparkings krijgen bewaking

Drie snelwegparkings zullen een maand lang gecontroleerd worden door private bewaking. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de vluchtelingencrisis ingedijkt wordt. 

De West-Vlaamse snelwegparkings van Jabbeke en Mannekensvere kregen de afgelopen dagen te maken met opvallend veel mensen zonder papieren. Transitmigranten proberen daar op vrachtwagens te klimmen in een poging om Groot-Brittannië te bereiken. De stijging is onder meer te wijten aan het afsluiten van de parking in Drongen en de toenemende druk om het kamp in Calais te sluiten.

Om te vermijden dat de problemen verschuiven, is beslist om een maand lang private bewaking te organiseren op de snelwegparkings van Jabbeke, Mannekensvere en Drongen. "Dat zou niet alleen gevolgen hebben voor de lokale veiligheid, maar ook voor de vrachtwagens die elders parkeergelegenheid moeten zoeken en dreigen te parkeren op pechstroken of op- en afritten, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid", meldt het kabinet van minister Weyts die daar via het Agentschap Wegen en Verkeer voor bevoegd is. 

Met het oog op een structurele oplossing organiseert de minister overleg met de verantwoordelijke federale minister van Binnenlandse Zaken, de gouverneurs en de betrokken concessiehouders van de snelwegparkings.

Bekijk ook: