Directie ING in Kamer op rooster gelegd

De directie en de bonden van ING-bank worden vandaag gehoord in de Kamer naar aanleiding van de aangekondigde herstructureringen. CEO Rik Vandenberghe zei niet veel bij zijn aankomst in het parlement, maar gaf toe verrast te zijn door de commotie rond zijn herstructurering. “Ik geef toe dat we de emotionele impact onderschat hebben”, klonk het.

ING maakte begin deze week bekend dat er tegen eind 2021 3.500 banen zullen verdwijnen en dat er gesnoeid wordt in het kantorennet. Tijdens een gezamenlijke zitting van de commissies Bedrijfsleven en Sociale Zaken gaf Rik Vandenberghe, de topman van ING België, meer uitleg bij de beslissing.

Hij stak van wal met de boodschap dat hij de emotionele impact van de aankondiging onderschat heeft. "Nochtans zijn wij als ING niet over een nacht ijs gegaan." Vandenberghe legde uit dat zijn bedrijf met heel wat markttendensen wordt geconfronteerd, onder meer met de digitalisering. "Die moeten we met open armen ontvangen. Maar betekent dit dat ING een robotbank wordt? Neen. Ik benadruk: neen." Hij blijft bij zijn stelling dat hij de bank sterker wil maken voor de toekomst. “Een gezonde bank moet voldoende winst kunnen maken."

Het kostbaarste goed
Over de komende vijf jaar worden maximaal 1.700 mensen ontslagen, zei Vandenberghe. Die mensen zullen door ING "zowel financieel als praktisch" geholpen worden. Hoe dan ook blijven de medewerkers het kostbaarste goed van ING, aldus de CEO. De overblijvers zullen meer middelen krijgen zodat ze meer tijd kunnen steken in klantenadvies, luidde het.

De vakbondsvertegenwoordigers toonden zich niet onder de indruk. "ING is een goeddraaidend bedrijf, maakt winst en krijgt veel van de staat. Dit plan is schandalig", zei Elke Maes van LBC-ACV. Volgens Martine Lefèvre (ACLVB) is het een kwalijke trend dat bij heel wat ondernemingen kapitaal boven mensen gesteld wordt. "Dit moet stoppen."

Straks wordt ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in de commissie verwacht.