ING-personeel voert vandaag actie

Werknemers van de bank ING voeren vandaag actie voor de hoofdzetel van de bank in de Marnixlaan in Brussel. Ongeveer 200 van de 700 kantoren van ING houden ook de deuren dicht. Het is de eerste grootschalige actie sinds de aankondiging dat bij ING in totaal 3.500 banen zullen verdwijnen tegen eind 2021. Maandag zou de eerste ondernemingsraad plaatsvinden sinds de aankondiging. 

De boodschap van de bijeengekomen vakbonden klonk luid en duidelijk. "De directies van ING en AXA (waar 650 banen op de tocht staan) zullen het gemeenschappelijk syndicaal front op hun weg vinden", verklaarde Jean-Michel Cappoen, algemeen secretaris van de socialistische bediendebond BBTK. De vakbonden zullen nu samen een actieplan uitwerken.

Ook de regering-Michel, die de 38-urige werkweek wil aanpassen, kreeg het nogmaals te verduren. "Het is duidelijk dat niemand lessen heeft getrokken uit Ford Genk en gelijkaardige dossiers. De regering moet een proactieve houding aannemen en geen reactieve", klonk het bij Maarten Dedeyne van de liberale vakbond ACLVB.

Naast de mensen die op straat kwamen, sloten ook ruim 200 van de 700 kantoren van ING de deuren. "Klanten kunnen best eerst even naar hun kantoor bellen, voor ze langsgaan", zegt woordvoerster Vanessa Zwaelens. "Het ING Contact Center is volledig operationeel." Ook werknemers van Record Bank, een filiaal dat zal worden geïntegreerd in ING, hebben de oproep tot actievoeren beantwoord. 

Ondernemingsraad
ING kondigde in het begin van deze week de intentie tot collectief ontslag aan van 3.150 voltijdse equivalenten in België. Samen met 350 natuurlijke afvloeiingen dit jaar, verdwijnen er tegen eind 2021 3.500 banen. De helft van de kantoren (van ING en Record Bank samen) zal verdwijnen. 

Op maandag 10 en dinsdag 11 oktober wordt de ondernemingsraad bijeengeroepen. De secretarissen van de vakbonden hebben evenwel nog geen officiële uitnodiging ontvangen.

Bekijk ook: