Hier ondervindt u hinder van staking

Hoewel de nationale stakingsdag werd afgeblazen, zijn her en der toch stakingsacties gepland die hinder kunnen veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het openbaar vervoer: zo rijden bij De Lijn niet alle bussen en trams uit. De hinder is ook toegenomen in vergelijking met deze ochtend.

Voor de zomer haden de drie vakbondskoepels ACV, ABVV en ACLVB aangekondigd dat ze vandaag een nationale stakingsdag zouden organiseren om tegen het regeringsbeleid te protesteren. Later besloten ze om deze algemene stakingsdag toch niet te laten doorgaan, maar toch is er hinder te ondervinden omdat in verschillende bedrijven stakingsacties gepland zijn. Ook wat het openbaar vervoer betreft, zal vandaag niet alles even vlot verlopen.

Bij De Lijn
De dienstverlening bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn ondervindt vrijdagnamiddag rond 15.00 uur meer hinder van de vakbondsacties. Vooral in Antwerpen zijn er in vergelijking met 's ochtends minder chauffeurs aan de slag gegaan. Ook op de meeste andere plaatsen rijden er minder bussen uit.

  • Regio Antwerpen: nog ongeveer een derde van de trams en bussen rijdt. Een duidelijke achteruitgang met deze morgen, toen zowat tachtig procent van de trams en vijftig procent van de bussen reed. In de rest van de provincie Antwerpen rijdt ongeveer de helft van de chauffeurs.
  • Regio Vlaams-Brabant: ook hier is er meer hinder. Globaal genomen rijdt ongeveer één op de twee bussen. In het Hageland, het stadsgebied rond Leuven en de Druivenstreek is de impact het grootst. Daarnaast is er ook hinder in de omgeving van Brucargo, omdat de bussen er door een stakingsblokkade een omleiding moeten volgen.
  • Regio Kortrijk en Brugge: ongeveer veertig procent van de chauffeurs is uitgereden, aan de kust ongeveer de helft. Er rijdt slechts één Kusttram per uur. In de regio Roeselare en bij de belbussen verloopt de dienstverlening dan weer zo goed als normaal.
  • Regio Limburg: nog ongeveer 75 procent van de bussen rijdt. Er is hinder op een groot aantal streeklijnen in de hele provincie. De stadsnetten zijn vooral verstoord in Genk en Hasselt, waar ongeveer de helft van de bussen rijdt. In Sint-Truiden en Tongeren rijdt zowat tachtig procent.
  • Regio Gent: in de namiddag zijn meer chauffeurs uitgereden dan deze ochtend. Toch is er geen verkeer op de lijnen 6, 17/18, 22 en 38/39. De lijnen 1, 3, 4, 5, 9 en 21 rijden om het half uur. De Lijn waarschuwt ook dat er na 19.00 uur zo goed als geen trams of bussen meer zullen rijden in de stad. Het nachtnet rijdt wel, maar mogelijk met lichte hinder. In de regio rond Gent en op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas vallen ongeveer de helft van de ritten weg. In de regio Vlaamse Ardennen rijdt alles zo goed als normaal, terwijl in de regio Dender en Waasland tachtig procent van de bussen rijdt.

De vervoersmaatschappij raadt reizigers aan om de website van De Lijn te raadplegen voor de actuele stand van zaken. 

Bij de MIVB
Bij de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB rijden alle bussen, trams en metro's, maar reizigers moeten wel rekening houden met langere wachttijden. "We verwachten dat gemiddeld drie kwart van de bussen, trams en metro zullen rijden", zegt An Van Hamme van de MIVB. "Alle lijnen rijden uit, maar sommige bestuurders zijn niet komen opdagen, dus gebruikers houden het best rekening met langere wachttijden."

Bij de NMBS 
Op het spoor is, zoals verwacht, weinig hinder.

Op de luchthaven
Op Brussels Airport is de hinder op het passagiersverkeer door de aangekondigde vakbondsacties in de loop van de voormiddag toegenomen. "In totaal lopen om en bij de 120 vluchten, zowel aankomende als vertrekkende, vertraging op. Dat komt overeen met ongeveer veertig procent van alle vluchten", zegt woordvoerster Anke Fransen. "Gemiddeld gaat het om een vertraging van ongeveer 15 minuten."

Aanvankelijk werd deze ochtend weinig hinder gemeld op de luchthaven, omdat slechts een klein deel van het bagagepersoneel het werk had neergelegd. In de loop van de voormiddag is daar echter verandering in gekomen. Fransen waarschuwt er dan ook voor dat het bij vertrekkende vluchten mogelijk is dat een deel van de ruimbagage niet kan worden opgeladen. "Ook bij het afladen van de bagage moet rekening gehouden worden met vertragingen", klinkt het.