Muyters buigt zich over ons kunstgras

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters laat onderzoeken of er in Vlaanderen een probleem is met de kunstgrasvelden. De N-VA-minister reageert daarmee op een reportage van het Nederlandse televisieprogramma Zembla waaruit zou blijken dat het kunstgras kankerverwekkend zou zijn. 

Het Nederlandse reportageprogramma bracht aan het licht dat veel kunstgrasvelden bestrooid zijn met korrels van vermalen autobanden. Die banden moeten zorgen voor meer stabiliteit op het veld én ze moeten er eveneens voor zorgen dat de bal botst zoals op een echt veld.

Eén probleem: de banden bevatten stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. "Als je voetbalt op kunstgras en je hebt een schaafwonde, dan kan dat rechtstreeks in je bloed en lichaam terechtkomen", zegt ook de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat aan VTM NIEUWS. "Bij wrijving, bijvoorbeeld bij slidings, kunnen overigens ook kleine deeltjes vrijkomen die je via de ademhaling kan opnemen." 

Verder onderzoeken
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wil de zaak alvast verder laten onderzoeken. De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren de aanleg van kunstgrasvelden ondersteund "omdat ze veel voordelen bieden wat betreft multifunctioneel gebruik en hogere frequenties". "Ik neem dit ernstig en heb de administratie gevraagd om samen met alle betrokkenen te onderzoeken of er bij ons ook een probleem kan zijn", aldus minister Muyters. 

Hoewel de nieuwe kunstgrasvelden aangelegd zijn volgens de Europese gezondheidsnormen, wil het Europese Agentschap voor Chemicaliën ook onderzoeken of die grasvelden - met zeer lage hoeveelheden van die schadelijke stoffen - niet kankerverwekkend kunnen zijn. 

Lees ook: Sporten op kunstgras kankerverwekkend?