Dader mesaanval is ex-kickbokser van 43

De politie heeft de man die twee agenten heeft neergestoken in Schaarbeek nog niet kunnen verhoren. Dat verneemt VTM NIEUWS van gerechtelijke bronnen. De man is intussen wel geïdentificeerd als de 43-jarige Hicham Diop. Diop is een ex-militair, ex-kickbokser en hij is volgens velen ook een fervent politiehater omdat hij vijf jaar geleden werd aangereden door een politiewagen. Diop heeft ook een verleden in het radicale moslimmilieu, al blijft het voorlopig nog onduidelijk of hij gisteren ook een terreurdaad wilde plegen.

In 2011 werd de ex-militair voor zijn woning aangereden door een anonieme politiewagen van de federale politie, van het type Audi A8. De politiewagen was van zijn rijbaan afgeweken en botste tegen hoge snelheid tegen de auto van Hicham, die op dat moment dubbel geparkeerd stond voor zijn woning omdat "er geen beschikbare parkeerplaatsen waren".

De 42-jarige ex-kickbokser diende een klacht in, maar die werd geseponeerd. Zijn advocaat heeft vorig jaar een nieuwe klacht ingediend voor 'poging tot moord'. In die zaak is voorlopig nog geen uitspraak. De kans bestaat dat dit incident zijn haat tegenover de politie heeft aangewakkerd.

In de politiek
In 2004 stond Diop overigens ook op de kieslijst voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Hij haalde ongeveer tweehonderd stemmen voor de PCP (Parti de la citoyenneté et de la prospérité), een islamitische partij. De ex-militair verloor ook één van zijn zes kinderen.

Drie agenten gewond
Hicham Diop stak gisteren twee agenten neer aan de Lambermontlaan in Schaarbeek. De twee agenten wilden hem controleren, maar de ex-militair haalde meteen uit met een mes. Eén van de agenten raakte gewond in de hals, de andere in de buikstreek. De 43-jarige ex-militair ging er na de feiten vandoor maar kon door een andere politiepatrouille onderschept worden. 

Of Diop een terreuraanslag wilde plegen, is voorlopig nog onduidelijk. “Dat is iets dat op dit moment nog wordt onderzocht”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. “Feit is dat hij contacten had met Syriëstrijders. Al is er natuurlijk ook de wraakpiste bijgekomen omdat hij door de politie werd aangereden in 2011. Dat kan mogelijk ook de reden zijn van zijn aanval.”

Niet opgevolgd door lokale politie
Hicham Diop werd niet opgevolgd door de lokale politie omdat hij niet op de OCAD-lijst stond. “Dat is ook een beetje moeilijk want op deze lijst staan enkel Syriëstrijders en dat was Diop niet”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. 

De naam dook wel op bij andere inlichtingendiensten, maar daar wisten ze in Schaarbeek niets van. De informatie zou toch beter uitgewisseld moeten worden in tijden van terreur, zegt de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI).