Na penis en anus nu mondplasser in Brussel

Op de gevel van een museum voor hedendaagse kunst in Jette hangt sinds kort een grote affiche van… een naakte man die in zijn eigen mond plast. Het gaat om een werk van de Amerikaanse kunstenaar Keith Boadwee. Heel wat inwoners van Jette zijn gechoqueerd door het werk en willen dat het werk op de geval van Atelier 34zero Muzeum wordt verwijderd.

Deze maand hadden we al de muurschildering van de penis en de penetratie in Sint-Gillis en de anus en de kussende kuifje in Brussel. Nu is er weer een kunstwerk dat omwonenden choqueert. De naakte man op de affiche is de kunstenaar zelf. Het kunstwerk heet ‘Pissing in Mouth’ en toont Keith Boadwee terwijl hij naakt op een tafel ligt en zijn eigen urine in zijn opengesperde mond probeert te mikken.

De verantwoordelijke van het atelier, Wodek, vindt dat de gechoqueerde mensen maar eens langs moeten komen voor wat duiding. “Ik snap dat het werk choquerend kan zijn”, vertelt de man aan RTBF. “Een beetje uitleg is nodig, maar deze affiche is bedoeld om mensen naar het museum te lokken voor meer informatie”. 

Rubens en Rembrandt
“Al eeuwen schildert de mens naakte lichamen, hoe kunnen we nu gechoqueerd zijn door Rubens of Rembrandt?”, vraagt de verantwoordelijke zich nog af. “We mogen niet bang zijn voor kunst”, klinkt het. Volgend jaar volgt in het kunstencentrum een tentoonstelling van de werken van Boadwee, de affiche dient om de mensen alvast warm te maken voor de expositie. 

De burgemeester van Jette, Hervé Doyen, wil het kunstwerk laten verwijderen. “Het is provocerend en roept geen interessant debat op”, vindt hij.

De kunstenaar zelf postte de affiche intussen zelf op zijn Facebookpagina.

Ook deze werken zorgden eerder in Brussel al voor heel wat animo.

Foto: Jessa Wildemeersch

Bekijk ook: