De Block werkt aan "herijking" erelonen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan een "herijking" of herziening van de artsenlonen. Ze wil echter niet over één nacht ijs gaan, luidt het op haar kabinet. De minister reageert daarmee op de uitspraak van Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. Hij vindt dat artsen vandaag te veel verdienen. 

De Christelijke Mutualiteit (CM) pleit vandaag voor besparingen op de hoge artsenlonen. "Het is niet normaal dat een arts zo veel meer verdient dan een verpleegkundige. Het wordt tijd dat iemand de politieke moed heeft om die kloof aan te pakken", stelt topman Luc Van Gorp. Veel specialisten verdienen nu vlot meer dan tienduizend euro netto per maand. "Bovendien is het niet duidelijk hoeveel artsen eigenlijk precies verdienen. Via supplementen krijgen ze extra loon, maar daar heeft niemand zicht op. Dat is niet transparant."

Minister van Volksgezondheid De Block laat weten dat ze aan een "herijking" en een vereenvoudiging van de artsenlonen werkt. Het regeerakkoord is daarover ook duidelijk: "de tarieven worden op transparante wijze afgestemd op de reële kostprijs van de prestatie, onverantwoorde verschillen in vergoeding tussen de verschillende medische disciplines worden weggewerkt".

Niet zwart-wit
De situatie is echter niet zwart-wit, is te horen op het kabinet van De Block. Artsen dragen immers een deel van hun erelonen af aan het ziekenhuis waarvoor ze werken en verdienen dus niet zomaar de bedragen die her en der geciteerd worden. De zaak moet dus samen bekeken worden met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, aldus De Block.